Mini jogurtowo-jabłkowe placuszki
Czy to jeszcze drugie śniadanie czy już deser? Te mini jogurtowo-jabłkowe placuszki kuszą i dorosłych i małych łasuchów. Ja przygotowałam taką porcję z myślą o dzieciach, ale… chwile później sama miałam już pełen talerz placuszków 😉 Polecam i Wam. P.s. A może podacie je na walentynkowe śniadanie? ❤️
‼️Przypominam Wam, że takie placuszki lub pączusie (klik po przepis) możecie przygotować w kilka minut w Multigrillu. To wszechstronne urządzenie ma kilka wymiennych płyt. Obecnie kupując przez mój link możecie dostać Multigrilla Kuvings w promocyjnej cenie ➡️➡️ https://www.lepszesoki.pl/slodkieokruszki Link obniża też ceny innych dostępnym produktów, m.in. wyciskarki Kuvings czy elektrycznych młynków Fina Mill.
Składniki:
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 2 jajka M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 małe jabłko
Przygotowanie:
Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier.
Wszystko mieszamy.
Jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do składników w misce. Całość mieszamy.
Płytę do takoyaki spryskujemy oliwą lub delikatnie smarujemy olejem.
W każde wgłębienie nakładamy masę. Pieczemy w Mutigrillu na funkcji medium pod przykryciem aż całość ładnie zarumieni się od spodu i zacznie ścinać od góry. Obracamy (najlepiej patyczkami do szaszłyków) i dopiekamy chwilę drugą stronę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam z sosem truskawkowym 😉
Smacznego