Ekspresowy serniczek z twarożków

Ekspresowy serniczek z twarożków

Dziś mam dla Was przepis na pyszny serniczek z twarożków. Zmiksuj, upiecz i ciesz się smakiem 😉 Tak prosto i tak pysznie. Ten serniczek znika u nas zawsze w kilka chwil 🙂 Idealny wypiek do popołudniowej kawy lub herbaty. Moje maluchy też go uwielbiają. Polecam Wam ten prosty przepis na sernik.

Jak przygotować serniczek na twarożkach?

Składniki:

  • 2 jajka M
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń Mój Ulubiony
  • 150 twarożku o smaku waniliowym Wieluń Mój Ulubiony

Przygotowanie:

Na dno piekarnika wkładamy foremkę wypełnioną do połowy wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W misce dokładnie miksujemy jajka, cukier i rozpuszczone masło.

Dodajemy oba rodzaje twarożku i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Masę wykładamy do małej tortownicy (u mnie 18 cm, dno wyłożyłam papierem do pieczenia).

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom). Pieczemy około 50 minut (wierzch powinien być ładnie zarumieniony)**.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy jeszcze drzwiczek piekarnika przez około 20 minut. Dopiero po tym czasie delikatnie uchylamy drzwiczki, a po około 10 minutach wyjmujemy sernik i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

Sernik można dowolnie udekorować. U mnie cukier puder i borówki. Polecam też wersję z polewą z białej czekolady.

 

**Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego należy obserwować nasze ciasto.

Smacznego

Wpis we współpracy reklamowej Wieluń Mój Ulubiony

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz