Babeczki na soku pomarańczowym Szukacie przepisu na wielkanocne babeczki? A może po prostu lubicie małe słodkie wypieki? Dziś polecam wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu babeczki na soku pomarańczowym. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i gotowe. Takie pomarańczowe babeczki można oprószyć cukrem pudrem, polać ulubioną polewą lub ozdobić lukrem. U mnie dziś prosta, słodka dekoracja z białej czekolady. To kto chętny na taką babeczkę?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej luksusowej TOTA
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można zamienić na zwykły)
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki oleju
Dodatkowo: ulubiona polewa np. z białej czekolady (zamiennie lukier lub cukier puder do oprószenia)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie dolewamy sok pomarańczowy, olej i dodajemy 1 żółtko. Mieszamy składniki do połączenia.
Foremki na małe babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
Masę wylewamy równomiernie do foremek (u mnie 4 foremki).
Pomarańczowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). U mnie babeczki piekły się około 30 minut. Czas pieczenia będzie różny w zależności od wielkości foremek i piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka i obserwujemy babeczki.
Po przestudzeniu babeczki dowolnie dekorujemy. U mnie polewa z białej czekolady.
Smacznego
Mega prosty i szybki przepis ? super dziękuję ?
🙂