Babeczki na soku pomarańczowym

Babeczki na soku pomarańczowym Szukacie przepisu na wielkanocne babeczki? A może po prostu lubicie małe słodkie wypieki? Dziś polecam wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu babeczki na soku pomarańczowym. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i gotowe. Takie pomarańczowe babeczki można oprószyć cukrem pudrem, polać ulubioną polewą lub ozdobić lukrem. U mnie dziś prosta, słodka dekoracja z białej czekolady. To kto chętny na taką babeczkę?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej TOTA
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można zamienić na zwykły)
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki oleju

Dodatkowo: ulubiona polewa np. z białej czekolady (zamiennie lukier lub cukier puder do oprószenia)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie dolewamy sok pomarańczowy, olej i dodajemy 1 żółtko. Mieszamy składniki do połączenia.

Foremki na małe babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.

Masę wylewamy równomiernie do foremek (u mnie 4 foremki).

Pomarańczowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). U mnie babeczki piekły się około 30 minut. Czas pieczenia będzie różny w zależności od wielkości foremek i piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka i obserwujemy babeczki.

Po przestudzeniu babeczki dowolnie dekorujemy. U mnie polewa z białej czekolady.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi