Kotlety jajeczne z pieczonym schabem i zieloną pietruszką Dziś mam dla was przepis na pyszne kotleciki, które możecie przygotować na obiad, kolację, a nawet śniadanie wielkanocne. Głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka. A smaku dodaje pokrojony w kostkę pieczony schab. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Spróbujcie. My uwielbiamy takie jajeczne kotlety.
P.s. To też doskonały pomysł na wykorzystanie ugotowanych na twardo jajek, które czasem zostają po świętach.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 świeże jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- gruby plaster schabu z pieca Pieczone&Wędzone
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony w kostkę schab, posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawy i wbijamy 2 świeże jajka. Następnie dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy składniki ręką. Jeśli masa wyda się nam zbyt rzadka dodajemy resztę tartej bułki.
Z masy formujemy w dłoniach kotlety (mi dziś wyszło 6 szt), każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. w towarzystwie zestawu surówek, ulubionego sosu czy z dodatkiem chrzanu.
Smacznego
W przepisie użyłam schab z pieca od Pieczone&Wędzone. Polecam ten schab, jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest:wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem.