Pizzowe kuleczki z mozzarellą i nutą chilli
Szukacie pomysłu na szybką przekąskę? Polecam Wam pizzowe kuleczki z mozzarellą i nutą chilli. Minimalna ilość składników, szybkie przygotowanie, pyszny efekt 🙂 Idealna przekąska na domówki, do meczu itd. U nas zawsze znika w kilka chwil i… wszyscy domagają się więcej 😉
Jak zrobić pikantne przekąski?
Przygotowanie takich pizzowych kuleczek jest bardzo proste. Warto dodać im smaku i lekkiej pikanterii 😉 Tu polecam jako dodatek pachnącą włoską mieszankę przypraw z chilli od The Chilli Doctor Jest po prostu świetna. Jeśli lubicie pikantniejsze potrawy, to koniecznie przejrzyjcie ich pełną ofertę. Ten i inne produkty od The Chilli Doctor rozgrzeją Was w jesienne dni.
⭐Wpisując w koszyku kod okruszki10 macie 10% rabatu na zakupy
na stronie https://www.thechillidoctor.pl/
Przepis na pikantne pizzowe kuleczki z mozzarellą
Składniki:
- 1 gotowe ciasto na pizze
- 1 duża kulka mozzarelli
- Przyprawy włoskie zioła z chilli Bird’s Eye od The Chilli Doctor*
- kilka listków bazylii
- jajko do posmarowania ciasta
- sezam
*rabat na zakup na stronie https://www.thechillidoctor.pl/ z kodem OKRUSZKI10, kod wpisujemy w koszyku
Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy, kroimy ostrym nożem na kwadraty i oprószamy przyprawą włoskie zioła z chilli Bird’s Eye. Rada: Możecie to zrobić dokładniej i mocniej, ja celowo w jednych miejscach dałam mniej, a w innych więcej
przyprawy.
Mozzarellę kroimy na kosteczki. Na każdy kwadrat układamy jedną kostkę sera. Zwijamy całość w kuleczkę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spryskujemy delikatnie oliwą z oliwek (można pominąć) i układamy na papierze nasze pizzowe kuleczki (w lekkich odstępach, patrz kolejne zdjęcia).
Kuleczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Czas pieczenia może być różny. Obserwujemy nasze pizzowe kuleczki.
Całość posypujemy posiekaną bazylią i podajemy w towarzystwie ulubionych sosów.
Smacznego
*wpis we współpracy The Chilli Doctor