Waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem

Waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem (1)

Waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem (3)
Uwielbiam piec ciasta. To wspaniały deser do kawy lub herbaty i ten zapach unoszący się po domu 🙂 Dziś zapraszam Was na waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem. Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Nadziałam je moimi ulubionymi suszonymi cynamonowymi jabłuszkami od Amkez. Polecam je do śniadań, deserów i od tak. Są przepyszne. A wracając do ciasta… zapraszam Was na przepis. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i zostaną tylko słodkie okruszki 😉
Waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem (4)
 
Składniki: (na keksówkę)
  • 200 g margaryny/masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukry z prawdziwą wanilią
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 większe jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao (do wypieków)
  • 25 g suszonych cynamonowych jabłek bez skórki Amkez
Przygotowanie:
 
Jabłuszka kroimy na ćwiartki. Odkładamy na bok.
 
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią i miękkie masło/margarynę. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów miksujemy do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta. Z masy odbieramy około 5 łyżek, dodajemy do nich kakao i znów całość miksujemy do powstania kakaowej wersji (można zwiększyć ilość masy kakaowej w zależności od upodobań, my wolimy bardziej waniliowe ciasto).
 
Ciasto wykładamy łyżką do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Układamy na przemian ciasto czekoladowe z waniliowym (między ciastem mogę powstać przerwy, wypełnią się podczas pieczenia). Gdy wyłożymy dół keksówki w ciasto wbijamy nasze jabłuszka, znów układamy kilka łyżek masy i znów wbijamy jabłuszka. Jabłuszka powinny jak najlepiej wejść w ciasto, aby później nie przypaliły się od góry. Ciasto rośnie w miarę pieczenia zakrywając jabłuszka.
Waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem (5)Pierwsza warstwa ciasta i jabłuszek
 
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40 minut (czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika).
 
Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane polewą.
 Waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem (2)
Smacznego
Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*