Wielbicielom serialu „Ranczo” nie trzeba wyjaśniać i przedstawiać postaci Solejukowej. Ta wydawałoby się niepozorna postać potrafiła wiele, a najlepiej… lepić pyszne pierogi. Nakładem wydawnictwa Edipresse Polska ukazała się wspaniała książka kucharska „Pierogi Solejukowej. Przepisy na najlepsze pierogi”.
W książce znajdziecie ponad 30 ciekawych przepisów na najróżniejsze pierogi. Solejukowa poleca pierogi z farszem z mięsa, warzyw lub owoców, z dodatkiem kaszy lub ryżu, na słono lub na słodko. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Mnie kuszą pierogi z kurkami i pierogi z jeżynami, mojego męża wersja jajeczna lub pierogi zapiekane z botwiną. Oczywiście wśród wszystkich przepisów nie mogło zabraknąć podstawowego ciasta na pierogi i tradycyjnych wersji jak pierogi ruskie, z kapustą czy z mięsem. Oprócz przepisów na pierogi w książce znajdziecie również pomysły na przygotowanie tradycyjnych dań w oryginalny sposób. Bazą do tych dań są mrożone pierogi. Większość z nas po prostu wyjęłoby je z zamrażalnika, odmroziło i podało. Tymczasem możemy je wspaniale wzbogacić i urozmaicić. Czy pierogi z mięsem z sosem paprykowo-czosnkowym nie brzmią pysznie? A może pokusicie się na wersję na słodko – pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym. W książce znajdziecie wiele takich niecodziennych i pysznych inspiracji. Polecam. Ja już się szykuję, aby na dniach przygotować jakieś pyszne pierogi lub wzbogacić tradycyjne przepisy 🙂
Książkę „Pierogi Solejukowej. Przepisy na najlepsze pierogi” możecie nabyć w księgarni internetowej taniaksiazka.pl Znajdziecie tam wiele ciekawych pozycji, polecam przejrzeć np. najróżniejsze poradniki. Ja już sobie kilka upatrzyłam 🙂
„Pierogi Solejukowej. Przepisy na najlepsze pierogi”
Objętość: 120 stron
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Edipresse Polska