Uwielbiam piec ciasta. To wspaniały deser do kawy lub herbaty i ten zapach unoszący się po domu 🙂 Dziś zapraszam Was na waniliowo-kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem. Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Nadziałam je moimi ulubionymi suszonymi cynamonowymi jabłuszkami od Amkez. Polecam je do śniadań, deserów i od tak. Są przepyszne. A wracając do ciasta… zapraszam Was na przepis. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i zostaną tylko słodkie okruszki 😉
Składniki: (na keksówkę)
- 200 g margaryny/masła
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukry z prawdziwą wanilią
- 170 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 większe jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao (do wypieków)
- 25 g suszonych cynamonowych jabłek bez skórki Amkez
Przygotowanie:
Jabłuszka kroimy na ćwiartki. Odkładamy na bok.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią i miękkie masło/margarynę. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów miksujemy do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta. Z masy odbieramy około 5 łyżek, dodajemy do nich kakao i znów całość miksujemy do powstania kakaowej wersji (można zwiększyć ilość masy kakaowej w zależności od upodobań, my wolimy bardziej waniliowe ciasto).
Ciasto wykładamy łyżką do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Układamy na przemian ciasto czekoladowe z waniliowym (między ciastem mogę powstać przerwy, wypełnią się podczas pieczenia). Gdy wyłożymy dół keksówki w ciasto wbijamy nasze jabłuszka, znów układamy kilka łyżek masy i znów wbijamy jabłuszka. Jabłuszka powinny jak najlepiej wejść w ciasto, aby później nie przypaliły się od góry. Ciasto rośnie w miarę pieczenia zakrywając jabłuszka.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40 minut (czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika).
Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane polewą.
Smacznego
proste, szybkie i pyszne:)
Oj tak 🙂
Pyszna babeczka, porywam kawałek do herbatki 🙂
😉
Bardzo apetyczne 🙂
Dziękuję 🙂
Aż mi zapachniało 🙂
😀
Ale to ciasto jest PYSZNE miałam troszku suszonych jabłek i jedliśmy w ramach późnego deseru ☺ Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Pozdrawiam 🙂