Szybkie mini pączki z bananami

szybkie-mini-paczki-z-bananami

Dziś zapraszam Was na szybkie mini pączki z bananami. Uwielbiam takie małe słodkości. Idealne na przyjęcie lub od tak na poprawę nastroju. Ja przygotowałam moje mini pączki, aby dodać troszkę słodkiego optymizmu w ten jesienny, pochmurny dzień. Pączusie znikły szybciej niż myślałam. Przygotowanie ich nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Sprawdzą się również idealnie na tłustoczwartkowym stole 😉 Masa na pączki jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Oczywiście różnią się one od tradycyjnych pączków, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie. A przy okazji polecam Wam także zajrzeć na podobne (szybkie) przepisy na: szybkie oponki jogurtowe, mini pączki waniliowe, faworki (na jogurcie)

szybkie-mini-paczki-z-bananami-1
Składniki:

  • 2 1/2 dojrzałego banana (średniej wielkości)
  • 1 i 1/2 – 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie Młyny Stoisław)
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżki alkoholu (spirytus lub wódka)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
  • olej do smażenia (około 3/4 litra)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Banany obieramy, odcinamy końcówki i blendujemy na gładką masę. Następnie do tak przygotowanego bananowego piure dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia (najpierw 1 i 1/2 szklanki), wbijamy jajko, dodajemy cukier i alkohol. Całość dokładnie miksujemy do połączenia (ja wszystko robię w misie blendera z nożami). Masa ma być gęsta, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy resztę mąki.

W garnku rozgrzewamy olej. Sprawdzamy stan – odrobina  ciasta wrzucona na tłuszcz powinna szybko wypłynąć na wierzch. Przygotowujemy dwie łyżeczki, maczamy je w oleju. Na jedną nabieramy ciasto, wkładamy w olej pomagając sobie drugą łyżeczką przy ściąganiu ciasta. Ciasta nie trzeba jakoś specjalnie formować. W miarę smażenia rośnie i nabiera odpowiedniego kształtu. Podczas smażenia obracamy pączki, aby równomiernie się usmażyły.

mini-paczki-z-bananami-smazenie

Wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie układamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

paczusie-z-bananami

Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly

5 comments

Dodaj komentarz


*