Surówka z białej kapusty – prosty przepis

Surówka z białej kapusty – prosty przepis. Idealny dodatek do obiadu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A Wy? Dziś dzielę się z Wami prostym, wręcz tradycyjnym przepisem na surówkę z białej kapusty. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. Ja do przygotowania surówki używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska. Dzięki niej w prosty i bardzo szybki sposób mogę cieniutko poszatkować kapustę, drobno zetrzeć marchewkę i cebulę. Taka szatkownica wszystko bardzo ułatwia 😉 A wracając do surówki… Kto taką lubi? A może przygotujecie ją do dzisiejszego obiadu? 🙂

Składniki:

  • około 1/4 główki białej kapusty
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz (u mnie kolorowy z młynka) do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy.

Dodajemy obrane i starte marchewki, całość wstępnie solimy. Mieszamy wszystko ręką lekko ugniatając. Odstawiamy na kilka minut, po czym odciskamy płyn. Następnie dodajemy startą lub drobno poszatkowaną cebulę, oliwę z oliwek, cukier, sok z cytryny i pieprz. Całość dokładnie mieszamy ręką, ugniatając. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Surówkę z białej kapusty najlepiej przygotować minimum 30 minut przed obiadem. Smaki ładnie się przegryzą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Nata says:

    Ja robię prawie taką samą. Bez pieprzu, dodaje kwaskowate jabłko, zamiast oliwy z oliwek lepszy jest olej rzepakowy. Przepis stary jak świat. Taką surówkę robiła mi dawno temu babcia.

    • Magdalena says:

      Te stare sprawdzone przepisy są niezawodne 🙂 U nas uwielbia się tą surówkę. Też czasem dodaję jabłko, a czasem urozmaicam ją jeszcze bardziej. Ale ten podstawowy najprostszy przepis zawsze jest najlepszy 😉 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

*