Ciasto na pizze na świeżych drożdżach Dziś dzielę się z Wami moim ulubionym i sprawdzonym przepisem na ciasto na pizze na świeżych drożdżach. Ciasto pięknie wyrasta, przygotujecie z niego jedną dużą pizze lub dwie średnie. Pamiętajcie, że sukces udanej pizzy tkwi też w dobrze rozgrzanym piekarniku. O wszystkim piszę w dzisiejszym wpisie.
Dobrej jakości ketchup i oliwy znajdziecie w Amus
Aktualizacja wpisu. Przykładowa pizza z tego przepisu. Przepis znajdziecie tutaj (klik)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek – polecam oliwy ze sklepu Amus
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
- 40 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę z oliwek. Całość zagniatamy dokładnie ręką (dość długo, tu trzeba być cierpliwym). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.
Ciasto na pizze można też szybko wyrobić przy użyciu robota planetarnego. Jeśli szukacie dobrego robota planetarnego, polecam zajrzeć na stronę: https://przemianydomowe.pl/jaki-mikser-planetarny-ranking-i-opinie/
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie czas wyrastania jest naprawdę krótki (mam ciepłą kuchnię), w tym czasie przygotowuję resztę składników. Tu dowolność – u mnie na spód sos pomidorowy lub gęsty ketchup, mozzarella wiórki, potem plasterki pieczarek i inne składniki.
Przepis na jedną dużą pizze (na blachę z piekarnika) lub dwie mniejsze. Uwaga! Blachę na której pieczemy pizze (u mnie przeważnie duża z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oliwy. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.
Pizze pieczemy do dobrze rozgrzanym piekarniku, u mnie 240 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne). Czas pieczenia może być różny (przy termoobiegu około 8-10 minut, bez około 12-14 min, pizze należy obserwować bo wszystko zależy od piekarnika).
Smacznego