Moi drodzy,
czy Wy też nie wyobrażacie sobie dnia bez dobrej kawy? Budzi do życia, smakuje wybornie sama jak i z pysznym słodkim deserem lub kawałkiem domowego ciasta. Oj tak 🙂 Wszystkich wielbicieli kawy i słodkości wraz ze sponsorem CoffeeForYou zapraszam do udziału w konkursie. Do wygrania 500 g kawy Brazil Yellow Burbon od CoffeeForYou. Zadanie jak zawsze jest proste:
Podziel się przepisem na deser lub ciasto idealne do kawy CoffeeForYou.
Mile widziane autorskie zdjęcia, ale nie jest to konieczne.
UWAGA! Biorąc udział w konkursie polub fanpag sponsora CoffeeForYou (warunek konieczny)
Regulamin:
Konkurs jest zgodny z ogólnym regulaminem konkursów dostępnym na blogu (tutaj) lub w notatkach na Facebook (tutaj). Przed przystąpieniem do konkursu zapoznaj się z regulaminem. Przy odpowiedzi na zadanie konkursowe proszę napisać „Akceptuję” (jednoznaczne z akceptacją regulaminu) lub zaakceptować regulamin na Facebook (tutaj) .
- Zadanie konkursowe: Podziel się przepisem na deser lub ciasto idealne do kawy CoffeeForYou. Mile widziane autorskie zdjęcia, ale nie jest to konieczne.
- Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod postem konkursowym na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu, nie jest konieczne jeśli udzielamy odpowiedzi na Facebook).
- Zdjęcie (autorskie) można zamieścić pod postem konkursowym na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
- Każda osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
- Nagroda: 1 x 500 g kawy Brazil Yellow Burbon od CoffeeForYou Wygrywa 1 osoba.
- Sponsorem nagrody jest CoffeeForYou UWAGA! Biorąc udział w konkursie polub fanpag sponsora CoffeeForYou (warunek konieczny)
- Konkurs trwa 10 dni od 22.09.2018 r. do 01.10.2018 r. (włącznie)
- Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 4 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięza zostanie ogłoszony w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzcy dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.
- Po ogłoszeniu wyników zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) oraz oświadczenia (zgodnego z Regulaminem Konkursów) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłoniona w konkursie osoba nie poda w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.
Wyśmienity chlebek bananowy. My go uwielbiamy. Przepis dostałam kiedyś od sąsiadki, więc powtarzam za nią 😉
1/2 szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 jajka
3 dojrzałe banany
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
dodatkowo garść bakalii
Olej utrzeć z cukrem i jajkami.Banany rozgnieść widelcem.Dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką zmieszaną z sodą i proszkiem.Wlać mleko.Wsypać bakalie, wymieszać składniki.Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
P
Rodzina go uwielbia
Ciasto czekoladowe z wanilią i granatem 🙂 Składniki :
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Miąższ z połowy laski wanilii
150 g cukru
125 g masła
6 jajek
1/3 szklanki mąki
Granat -połowa
Cukier wanilinowy
Łyżeczka kakao
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z kąpieli i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i miąższem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę z masłem i kakao – cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy ją do masy czekoladowej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w 170ºC ok. 35-40 minut.
Drugą czekoladę rozpuszczamy również w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i smarujemy nią ciasto z zewnątrz. Górę dekorujemy granatem. Smacznego!
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe 🙂
A ja z czymś mega prostym bo to kawa najważniejsza Ciasto francuskie kroję w kwadraty na środek po łyżeczce nutelli sklejam smaruję jajkiem i piekę Pycha!
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe 🙂
Ja proponuję prosty deser kawowy. Do szklanek wkładamy po gałce lodów zalewamy espresso i polewamy likierem kawowym. całość posypujemy orzeszkami
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe 🙂
Waniliowe ciasteczka
200g masła
170g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Zagnieść składniki, dobrze schłodzić, rozwałkować wyciąć i piec w 180 stopniach około 15 minut.
Smacznego
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe 🙂
Ja polecam muffinki z owocami u mnie brzoskwinie. 200g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
250g jogurtu naturalnego
80ml oleju
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
puszka brzoskwiń
Suche składniki mieszamy w jednej misce w drugiej mokre. Potem łączymy obie miski asę przekładamy do foremek dodajemy pokrojone brzoskwinie i pieczemy termoobieg 160 stopni 20 minut
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe 🙂
Galettes sucrees – arabskie pierniczki
Składniki:
• 4 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1/2 szklanki oleju
• 3 szklanki mąki razowej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
• po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
• 1 łyżka ziaren sezamu
Wykonanie:
Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.
Dziękuję za zgłoszenie. Jednak konkurs został już zakończony.
Do kawy pasują Muffinki-warjacji na ich temat są miliony.Czekoladowe,z owocami,z lawą w śroku i mnóstwo innych.Ja najbardziej lubię muffinki czekoladowe z wiśniami ,które idealnie komponują się z kawą o każdej porze dnia 🙂
Konkurs został zakończony. Zachęcam do udziału w innych konkursach.