Surówka z białej kapusty – prosty przepis. Idealny dodatek do obiadu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A Wy? Dziś dzielę się z Wami prostym, wręcz tradycyjnym przepisem na surówkę z białej kapusty. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. Ja do przygotowania surówki używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska. Dzięki niej w prosty i bardzo szybki sposób mogę cieniutko poszatkować kapustę, drobno zetrzeć marchewkę i cebulę. Taka szatkownica wszystko bardzo ułatwia 😉 A wracając do surówki… Kto taką lubi? A może przygotujecie ją do dzisiejszego obiadu? 🙂
Składniki:
- około 1/4 główki białej kapusty
- 2 małe marchewki
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz (u mnie kolorowy z młynka) do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy.
Dodajemy obrane i starte marchewki, całość wstępnie solimy. Mieszamy wszystko ręką lekko ugniatając. Odstawiamy na kilka minut, po czym odciskamy płyn. Następnie dodajemy startą lub drobno poszatkowaną cebulę, oliwę z oliwek, cukier, sok z cytryny i pieprz. Całość dokładnie mieszamy ręką, ugniatając. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Surówkę z białej kapusty najlepiej przygotować minimum 30 minut przed obiadem. Smaki ładnie się przegryzą.
Smacznego
Taka łatwa w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczna.
To prawda 😀
Ja robię prawie taką samą. Bez pieprzu, dodaje kwaskowate jabłko, zamiast oliwy z oliwek lepszy jest olej rzepakowy. Przepis stary jak świat. Taką surówkę robiła mi dawno temu babcia.
Te stare sprawdzone przepisy są niezawodne 🙂 U nas uwielbia się tą surówkę. Też czasem dodaję jabłko, a czasem urozmaicam ją jeszcze bardziej. Ale ten podstawowy najprostszy przepis zawsze jest najlepszy 😉 Pozdrawiam
Bardzo dobra na szybszą przemianę taka surówka. Warto czasem taką zrobić do obiadu. Idealna dla osób odchudzających się lub chcących zdrowo jeść. Czasem coś trzeba zmienić w swoim żywieniu.