Nigdy nie ukrywałam, że… kocham słodycze 🙂 A w szczególności czekoladę i… krówki. Oj tak, ich mogłabym kiedyś zjeść niezliczoną ilość. Zwłaszcza tych ciągnących… mniam (mąż woli kruche ;)) Ale tak jak napisałam – kiedyś… Odkąd jestem mamą staram się sięgać w sklepie po zdrowsze słodycze lub robię je sama w domu. Jednak krówki… nie znalazłam do tej pory ich zdrowego odpowiednika, aż poznałam produkty Super krówka
Miałam przyjemność przetestować krówki bananowe i żurawinowe oraz krem orzechowo-kakaowy (ale o nim w innym poście). Zaraz po otrzymaniu paczki poszłam z dziećmi na spacer, gdzie zaczęliśmy nasze pyszne testowanie. Oj tak było pysznie 🙂 Krówki smakowały nie tylko mi i moim dzieciom, ale też dwójce innych szkrabów i ich rodzicom poznanym na spacerze 🙂
Ale zacznijmy od początku…
Dlaczego te krówki są takie super i co w nich jest niezwykłego… Otóż sam skład. Wszystkie surowce są ekologiczne. Do produkcji wykorzystuje się:
- cukier kokosowy – bogaty w wiele składników odżywczych, w tym: magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje w szeroką gamę witamin grupy B oraz witaminę C. Nie jest rafinowany i nie zawiera sztucznych barwników. Ma bardzo niski indeks glikemiczny (GI 35), co w porównaniu z cukrem białym (GI 70) czyni go słodką alternatywą. Ma łagodny, karmelowo-kokosowy smak.
- mleko kokosowe – nie zawiera laktozy, kazeiny i cholesterolu. W Azji nazywane jest lekiem na wszelkie zło, gdyż zawiera mnóstwo zdrowych dla człowieka składników, m.in. jest bogatym źródłem aminokwasów, zdrowego tłuszczu, białka, błonnika, żelaza, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witaminy C. Z uwagi na dużą zawartość żelaza, fosforu, potasu, sodu, manganu i miedzi, świetnie nadaje się jako napój izotoniczny po intensywnym treningu.
- białko słonecznika – zawiera witaminy z grupy B, w tym przede wszystkim kwas foliowy, a także cynk, wapń, fosfor, magnez, potas i aminokwasy. Nie ma w sobie glutenu, jest organiczne
i wolne od GMO. W 100% wegańskie. - błonnik akacji – błonnik uznawany jest za element przyspieszający i usprawniający działanie układu pokarmowego. Wspomaga pracę jelit, pomaga przy problemach trawiennych
i zaparciach, ułatwia regularne wypróżnianie. Obniża także poziom cholesterolu i pomaga zapobiegać miażdżycy. Opóźnia wchłanianie glukozy. - syrop ryżowy – zawiera głównie maltozę, czyli cukier naturalny, wegański i bezglutenowy. Nie powoduje drastycznych skoków poziomu cukru we krwi, dzięki czemu nie powoduje napadów wilczego głodu ani ataków senności. Zawiera potas, magnez, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy.
A wracając do testowanych krówek. Pysznie słodkie, miękkie wręcz lekko ciągnące (co po prostu uwielbiam!), idealne dla małych rączek. Sycące – po 1-2 krówkach dzieci były już zadowolone 🙂 Co też jest bardzo dużym atutem. Dzieci zdecydowanie polubiły krówki bananowe.
- EKOLOGICZNE KRÓWKI BEZMLECZNE BANANOWE Skład: cukier kokosowy, mleko kokosowe w proszku, syrop ryżowy, białko słonecznika, banan liofilizowany w proszku (4%), guma arabska (błonnik z akacji), aromat naturalny. Wszystkie surowce pochodzące z upraw ekologicznych.
Dorośli mieli zdania podzielone, właściwie smakowały nam i bananowe i żurawinowe krówki. Przy czym zważywszy na upalny dzień lekko kwaśny smak żurawinowych słodkości był trafiony w 10 🙂
- EKOLOGICZNE KRÓWKI BEZMLECZNE ŻURAWINOWE Skład: cukier kokosowy, mleko kokosowe w proszku, syrop ryżowy, białko słonecznika, guma arabska (błonnik z akacji), żurawina liofilizowana w proszku, naturalny aromat żurawinowy z innymi naturalnymi aromatami. Wszystkie surowce pochodzące z upraw ekologicznych.
Czy polecam Wam słodkości od Super krówki? Zdecydowanie tak! Tu zdrowo równa się też pysznie! Próbowałam już dużo zdrowszych słodyczy i… różnie było ze smakiem, ale w tym przypadku się nie zawiodłam. Uwielbiam te krówki. Oczywiście nie należy ich aż tak bardzo porównywać do tradycyjnej krówki. Smaki są inne (powiedziałabym że nawet bogatsze – każdy coś znajdzie dla siebie), ale konsystencja jest do złudzenia podobna. Moje ukochane „ciągutki” w zdrowej wersji 🙂 Polecam Wam spróbować.