Uwielbiam szybkie, syte dania. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem. Pysznie, szybko, idealnie. Zwłaszcza, gdy wrócicie zmęczeni ze wspaniałej wycieczki 🙂 O wycieczce opowiem Wam już wkrótce 😉 A dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę. Spróbujcie 🙂
Składniki:
- 1 bagietka
- 2 duże jajka
- 3-4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony**
- szczypta granulowanego czosnku
- sól himalajska drobna do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- szczypta suszonej bazylii
- około 3 łyżki startego żółtego sera
- do podania posiekany szczypiorek
* można wzbogacić nasze nadzienie o dodatek innych ulubionych przypraw. Jeśli szukacie niedrogich przypraw dobrej jakości polecam Wam te (klik). Warto 🙂
**opcjonalnie można zastąpić np. drobno pokrojonym wędzonym kurczakiem itd.
Przygotowanie:
Bagietkę nacinamy i wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu).
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z solą i pieprzem (przyprawy w szczególności pieprz powinno być czuć). Następnie dodajemy pokrojony w kostkę schab wędzony parzony (plasterki ulubionej wędliny), dodajemy około 2 łyżki startego żółtego sera, doprawiamy szczyptą bazylii i granulowanego czosnku, mieszamy. Tak przygotowaną mieszaną ostrożnie napełniamy naszą wydrążoną bagietkę. Po wierzchu posypując jeszcze około 1 łyżką startego żółtego sera (posypujemy miejsce wydrążenia).
Bagietkę z farszem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy około 20 minut.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Polecam Wam przyprawy (i inne produkty jak np. bakalie) Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowania). Używam ich już bardzo długo i zdecydowanie Wam je polecam ?
Smacznego
Uwielbiam takie bagietki 🙂 Smakują rewelacyjnie 🙂
😀