Prawdziwie czekoladowa babka

Prawdziwie czekoladowa babka (1)Prawdziwie czekoladowa babka (2)

Prawdziwie czekoladowa babka. Dlaczego dałam taką nazwę? Otóż w większości przepisów na czekoladowe babki w składnikach znajdziecie wyłącznie kakao. Tu go w ogóle nie ma. Za to jest pyszna, wspaniała czekolada! Do przepisu na moją prawdziwie czekoladową babkę użyłam czekolady deserowej 70% kakao (do wypieków) GHANA z Manufaktury Czekolady. Babka wyszła niesamowicie pyszna. Polecam ją zarówno na zbliżające się Święta Wielkanocne, jak i… na Dzień Kobiet. W końcu kobieta i czekolada, to… duet doskonały 😉 Prawda? 😉

A teraz kilka słów o wspomnianej Manufakturze Czekolady

Manufaktura Czekolady, to polski zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Dzięki temu każda tabliczka, to niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady. Nie używa się tam proszku kakaowego lub innych półproduktów. Polecam!

100% pysznie! Naturalnie – od ziarna do tabliczki

logo_manufaktura czekolady

http://www.manufakturaczekolady.pl/

Prawdziwie czekoladowa babka (5)Prawdziwie czekoladowa babka (3)

Składniki: (na keksówkę)

  • 120 g czekolady deserowej (do wypieków) GHANA 70% kakao Manufaktura Czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka klasy M
  • 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny)
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem mleka (miseczkę z połamaną czekoladą i mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien  być ustawiony na niewielki płomień). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia (na czas przygotowania reszty składników).

Prawdziwie czekoladowa babka (6)

W misce dokładnie miksujemy masło z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku (po każdym dokładnie miksujemy składniki). Kolejno dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia składników.

Prawdziwie czekoladowa babka (7)

Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia składników.

Czekoladową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 45 minut.

Po wystudzeniu i wyjęciu z formy babkę oprószamy cukrem pudrem.

Prawdziwie czekoladowa babka (1)

Smacznego


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Przepis na tą pysznie czekoladową babkę dodałam do wspólnej zabawy na Facebook – „Babka dla fajnej Babki”.

Wraz ze mną udział w zabawie wzięły i dzieliły się swoimi pysznymi przepisami na babki:

GRUNT TO PRZEPIS – Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet

ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Czekoladowa babka na oleju

MARCEPANOWY KĄCIK – Babeczka

DOROTA L. [FB] – Babka herbaciano-miodowa

DOROTA L. [FB] – Babka 3 kolory

CZARNA OD KUCHNI – Babka ala murzynek

IZIONI PYSZNE SMAKI – Babka chałwowa

QCHNIA OSOBISTA – Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem

ZACISZE KUCHENNE – Babka cytrynowa

MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Babka z płatkami czekolady

Print Friendly, PDF & Email

35 comments

  1. Angelika says:

    znam tą czekoladę, jest świetna 🙂 a babka z jej wykorzystam jest naprawdę prawdziwe czekoladowa 😉 dzięki za wspólne pieczenie 😉

  2. Ania, Kęsy Codzienności says:

    Zagladam do Ciebie o blisko 1 w nocy i widzę takie cudo… Normalnie, jak tu nie pobiec do kuchni po czekoladę? 🙂 Albo lepiej do Ciebie od razu po całą babkę 😀
    Dziekuję za dołączenie do akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018.

  3. Pichceniomania says:

    Ciacho wygląda na bardzo puszyste, niezbyt zbite, takie uwielbiam. Sam przepis nie jest mocno skomplikowany, co też jest dużym plusem. Ale chyba największym jest dobrej jakości czekolada! To jest gwarantem sukcesu takich wypieków 🙂

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że przepis się podoba. Polecam 🙂 i zgadzam się w 100% – dobrej jakości czekolada jest podstawą takich wypieków 🙂
      Pozdrawiam

    • Magdalena says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Jeśli uda się Pani kiedyś zrobić zdjęcie, to proszę mi podesłać (mailem lub przez FB) dodam do galerii „Czytelnicy pieką / gotują” Pozdrawiam i życzę smacznego 😀

Dodaj komentarz

*