Plasterki bananów w kukurydzianym cieście

Plasterki bananów w kukurydzianym cieście (1)Plasterki bananów w kukurydzianym cieście (2)

Dziś polecam Wam wspaniały deser. Plasterki bananów w kukurydzianym cieście. Ciekawy i naprawdę smaczny pomysł na umilenie sobie chwili. Na pewno posmakuje wielbicielom bananowych smaków 😉 Taki deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nada się na nie jedną okazję. Plasterki bananów w kukurydzianym cieście smakują nie tylko mi i rodzinie. Często podaję je również gościom (w większych ilościach) same lub w towarzystwie gałki domowych lodów. Spróbujcie i Wy.

Plasterki bananów w kukurydzianym cieście (3)

Składniki:

  • 1 średni banan
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej – u mnie Swoja Mąka*
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko klasy M
  • olej kokosowy do smażenia

Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mąkę kukurydzianą jogurt naturalny i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej masy.

Banana obieramy i kroimy na grubsze plasterki. Każdy plaster obtaczamy w gęstej kukurydzianej masie.

Obtoczone plasterki smażymy na oleju kokosowym (mniejszy ogień, z oby stron na złoto). Zdejmujemy z patelni i układamy na chwilę na papierowym ręczniku. Następnie podajemy same lub np. w towarzystwie gałki lodów.

Smacznego

 

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*