Pogoda nas nie rozpieszcza. Tęsknię za piękną bielą za oknem. Niestety na pogodę nie mam wpływu, ale mogę sobie poprawić nastrój pyszną czekoladową kawą deserową, którą polecam i Wam. Prostota i smak 🙂 Do kawy dodatkowo podaję chrupiące wafelki z kremem z orzechów laskowych. Idealne połączenie, które umili każdy „szary” dzień. Spróbujcie 🙂
Składniki: (na 1 porcję)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 2 pełne łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka)
- szczypta cynamonu – do nabycia w Kuchnie Świata
- bita śmietana
- Syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem łamiemy gorzką czekoladę, następnie wlewamy mleko i zaczynamy całość podgrzewać na małym ogniu (mieszamy). Gdy nasza czekolada ładnie się rozpuście dodajemy kawę zbożową i szczyptę cynamonu, mieszamy.
Naszą czekoladową kawę deserową przelewamy do pucharka. Podajemy (lekko przestudzoną) z porcją bitej śmietany, którą dodatkowo polewam pysznym czekoladowym syropem.
Do takiej kawy podaję pyszne i bardzo chrupiące Noccioli wafelki z kremem z orzechów laskowych. W smaku imitują znane wafelki Knoppers. Polecam!
Smacznego
Polecam zakupy w sklepie Kuchnie Świata
uwielbiam takie kawki 🙂 mniam
🙂