Dziś polecam Wam wspaniały deser. Plasterki bananów w kukurydzianym cieście. Ciekawy i naprawdę smaczny pomysł na umilenie sobie chwili. Na pewno posmakuje wielbicielom bananowych smaków 😉 Taki deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nada się na nie jedną okazję. Plasterki bananów w kukurydzianym cieście smakują nie tylko mi i rodzinie. Często podaję je również gościom (w większych ilościach) same lub w towarzystwie gałki domowych lodów. Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 1 średni banan
- 2 łyżki mąki kukurydzianej – u mnie Swoja Mąka*
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko klasy M
- olej kokosowy do smażenia
Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mąkę kukurydzianą jogurt naturalny i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej masy.
Banana obieramy i kroimy na grubsze plasterki. Każdy plaster obtaczamy w gęstej kukurydzianej masie.
Obtoczone plasterki smażymy na oleju kokosowym (mniejszy ogień, z oby stron na złoto). Zdejmujemy z patelni i układamy na chwilę na papierowym ręczniku. Następnie podajemy same lub np. w towarzystwie gałki lodów.
Smacznego
Miseczka, której podałam moje plasterki bananów w kukurydzianym cieście pochodzi z Galerii Cuda Świata.
Polecam Wam tam zajrzeć 🙂
Smaczna przekąska!
Dziękuję i polecam 🙂