Dziś zapraszam Was na prostą, pyszną i sycącą propozycję obiadową. Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem. Oczywiście nie jest, to tradycyjna wersja tego dania, a moja mała wariacja na ten temat. Często dodaję do łazanek różne rodzaje kiełbasy, kabanosy itd. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę i… co znajduje się w lodówce. A Wy jak przygotowujecie swoje łazanki? Może spróbujecie mojej wersji. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu łazankowego
- około 500 g kiszone kapusty
- 2 liście laurowe Skworcu
- 3-4 ziela angielskie Skworcu
- 1 czerwona cebula (większa)
- 100 g boczku – u mnie w plasterkach
- około 1/2 kiełbasy śląskiej (można pominąć)
- 2 opakowania wieprzowo-drobiowych kabanosów 2 x 120 g
- około 14 pieczarek
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Kapustę obgotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.
W między czasie obieramy i kroimy pieczarki. Podsmażamy je na oleju wraz z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojone kabanosy i pokrojony w paseczki boczek. Całość podsmażamy co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy odcedzoną kapustę, całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy całość jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron (przelew go zawsze zimną wodą). Mieszamy zostawiając jeszcze chwilę na gazie. Próbujemy.
Łazanki warto zostawić jeszcze chwilę pod przykryciem (wyłączony gaz), aby smaki się przegryzły.
Smacznego