Piersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad

Piersi z kurczaka w prostym sosie - rodzinny obiad

Piersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad

Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Piersi z kurczaka w prostym sosie i zestaw surówek. My uwielbiamy, to zestawienia. Idealna propozycja na rodzinny obiad. Często podaję takie piersi z kurczaka również, gdy przy naszym stole zasiada więcej osób. Wówczas po prostu odpowiednio zwiększam ilość składników.

Całe danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Do tego pyszne surówki – u mnie domowa kiszona kapusta i czerwone buraczki. Dodatkowo na stole znalazły się też kiszone ogórki i fasolka z bułką tartą. Do podania surówek wspaniale sprawdza się mój zestaw szklanych salaterek z pokrywką, który zamówiłam na Home Designs. Polecam! Takie miseczki sprawdzą się też do pracy, na studia lub piknik. Podaję w nich często też przekąski lub sosy na przyjęciach. Co ważne! Surówki i inne składniki spokojnie można przechowywać w zamkniętych miseczkach w lodówce.

Polecam Wam zakupy na Home Designs

Znajdziecie tu artykułów wyposażenia wnętrz oraz akcesoriów ogrodowych. Ja ostatnio nabyłam tam (poza wspomnianym zestawem salaterek) m.in. pucharki do deserów, podkładki, zestaw filiżanek i te piękne miętowe talerze obiadowe, które widzicie na zdjęciu 😀 Dania na takich talerzach prezentują się świetnie. A… zapomniałabym o naszym stałym elemencie śniadań – koszyczku na chleb z serwetką Uwielbiamy ten koszyczek. Zawsze podaję w nim pieczywo. P.s. Jeśli szukacie domowego przepisu na bułki, to polecam Wam ten (klik)

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 średnia cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 szklanki wody + 1 płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotlety (najpierw wzdłuż, żeby były cieńsze, a potem na pół lub mniejsze kawałki – w zależności od wielkości mięsa).

Przekładamy je do miski, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzy i 1/3 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

Rozpuszczamy masło i układamy obok siebie kawałki kurczaka. Doprawiamy je po wierzchu przyprawą gyros. Mięso krótko obsmażamy z obu stron.

Następnie przesuwamy je na bok lub na chwilę wyciągamy. Tak by na tłuszczu chwilę obsmażyć posiekaną cebulę i starty na tarce ząbek czosnku. Jeśli używamy suszonej cebuli po prostu dodajemy ją do mięsa po obsmażeniu czosnku.

Teraz do mięsa i pozostałych składników dolewamy szklankę wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i słodką czerwoną paprykę. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości mięsa.

Pod koniec sos zagęszczamy wymieszaną w wodzie mąką pszenną. Jeszcze chwilę gotujemy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy solą lub pieprzem do smaku. W razie potrzeby można też dodać niewielką ilość wody.

Tak przygotowane piersi z kurczaka w sosie przed podaniem można posypać zieloną pietruszką.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz