Domowa pizza i sos czosnkowy

Domowa pizza i sos czosnkowy Lubicie domową pizze? Z czym ją najczęściej podajecie? U nas dobór składników do pizzy zależy w większości przypadków od zawartości lodówki. Ale nie wyobrażamy sobie pizzy bez domowego sosu czosnkowego. Poniżej znajdziecie przepis na domową pizze na dużą blachę i pyszny sos czosnkowy. Spróbujcie.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub opcjonalnie oleju rzepakowego
  • kawałek papryki
  • kabanosy
  • kukurydza
  • 2-3 pieczarki
  • prażona cebula Skworcu
  • przyprawa do pizzy Skworcu
  • około 200 g startego sera (najlepiej mozzarella)

Na sos czosnkowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pełne łyżki śmietany 18% (zamiennie można użyć gęstego jogurtu naturalnego)
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • czarny mielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Jak przygotować sos czosnkowy?

Ząbki czosnku obieramy i ścieramy. Dodajemy śmietanę (lub jogurt) i majonez, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na czas przygotowania pizzy. Im dłużej sos postoi tym będzie smaczniejszy.

Jak przygotować ciasto do pizzy?

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, miód lub cukier, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne.

Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy. Kabanosy i paprykę również kroimy.

Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Pizze smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy cienką warstwą startego sera. Następnie wykładamy składniki, na koniec posypując wszystko prażoną cebulą i przyprawą do pizzy.

Całość posypujemy resztą startego sera i wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom).

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie najczęściej około 10 minut po czym na chwilę włączam termoobieg i piekę jeszcze z 2-3 minuty.

Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz