Buraczki do obiadu Klasyczne, proste, pyszne buraczki do drugiego dania. Moja rodzina je uwielbia. Przyznam Wam szczerze, że jako dziecko omijałam surówki z buraczków, teraz jest inaczej. Przygotowanie takich buraczków jest naprawdę proste. Taka surówka wspaniale smakuje do mielonego, kotletów i najróżniejszych mięsnych sosów. Spróbujcie.
Składniki:
- około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)*
- 1 mniejsze jabłko
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu)
- cukier do smaku (ilość według gustu, u mnie około pół łyżeczki)
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego Woj-len
- sól i pieprz do smaku
*buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj)
Przygotowanie:
Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy do buraczków. Cebulkę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier (najpierw mniej), olej (najpierw około 1 łyżki) sól i pieprz. Mieszamy składniki i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku lub/i dodajemy oleju.
Buraczki najlepiej smakują po schłodzeniu (u mnie około 20-30 minut w lodówce).
Smacznego
Smacznie!
Dawno nie robiłam – lenistwo wygrywa i pozostaja sklepowe…
😉
Polecam jednak domowe 😉