Orzechowe placuszki waniliowe

orzechowo-waniliowe-placuszki-1Dziś zapraszam Was na pyszne  i szybkie w przygotowaniu orzechowo waniliowe placuszki. Uwielbiam je przygotowywać zarówno na śniadania, jak i wcześniejsze kolacje. Z podanych składników wyjdzie Wam około 8 placuszków, więc jeśli zamierzacie przygotować je dla większej liczby osób należy zwiększyć proporcje. Spróbujcie, polecam.

orzechowo-waniliowe-placuszki-3

Składniki: (na około 8 placuszków)

  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u mnie wersja z dodatkiem pokruszonej laski wanilii)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego + 2 smażenia (u mnie Woj-len)
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • szczypta sody
  • 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu
  • 1 jajko M

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko i całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego (miękkiego) i mąkę ze szczyptą sody, znów wszystko mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu, mieszamy.

orzechowo-waniliowe-placuszki-4

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 3/4 łyżeczki na porcję placuszków). Smażymy placuszki na mniejszym ogniu z obu stron na złoto (1 łyżka = 1 placuszek).

Podajemy od razu np. oprószone cukrem pudrem i posypane orzechowym krokantem.

orzechowo-waniliowe-placuszki-2Orzechowo waniliowe placuszki – przepis

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*