Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu orzechowo waniliowe placuszki. Uwielbiam je przygotowywać zarówno na śniadania, jak i wcześniejsze kolacje. Z podanych składników wyjdzie Wam około 8 placuszków, więc jeśli zamierzacie przygotować je dla większej liczby osób należy zwiększyć proporcje. Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na około 8 placuszków)
- 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u mnie wersja z dodatkiem pokruszonej laski wanilii)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego + 2 smażenia (u mnie Woj-len)
- 7 łyżek mąki pszennej
- szczypta sody
- 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu
- 1 jajko M
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko i całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego (miękkiego) i mąkę ze szczyptą sody, znów wszystko mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu, mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 3/4 łyżeczki na porcję placuszków). Smażymy placuszki na mniejszym ogniu z obu stron na złoto (1 łyżka = 1 placuszek).
Podajemy od razu np. oprószone cukrem pudrem i posypane orzechowym krokantem.
Orzechowo waniliowe placuszki – przepis
Smacznego
pyszności 🙂 skusiłabym się na takie placuszki
Zapraszam 🙂
Kochana idealne placuszki na pyszne śniadanko 🙂
Dziękuję 🙂