Dziś zapraszam Was na pyszne orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami. W szczególności polecam je wielbicielom orzechów laskowych. U mnie w rodzinie wprost przepadamy za tymi orzechami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ja swoje orzechowe ciasto upiekłam specjalnie na rodzinne spotkanie. Spokojnie je przewiozłam do celu w papierowym, solidnym i pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik). Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić wspaniałą, słodką niespodziankę bliskim. Mi się udało 🙂
Ciasto zapakowałam w piękne (już świąteczne) opakowanie cukiernicze, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl
Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów laskowych Skworcu*
- 4 jajka M
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
- 1/3 szklanki oleju
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki naturalnego kakao Skworcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
- do dekoracji (propozycja): polewa o smaku krówkowym i chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej (u mnie z Cukieteria)
*można również zmielić orzechy laskowe w blenderze / młynku
Przygotowanie:
Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka.
Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie miksujemy.
Następnie wlewamy olej i mleko, znów miksujemy.
Kolejno do masy dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, całość najpierw mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy 100 g mielonych orzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy.
Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy na małych obrotach.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (jeśli chcemy wyższe ciasto należy użyć mniejszej tortownicy, ja używam 24 cm, więc ciasto nie jest za wysokie).
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut.
Po wyjęciu z formy ciasto polewamy polewą. Na wierzch jeszcze nie zastygłej polewy wysypujemy chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej.
Smacznego
*inspiracja z bloga daylicooking
Podziwiam ludzi którzy umieja dobrze gotowac. Gotowanie to sztuka, i u Ciebie się chyba to sprawdza….
Dziękuje, jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze ☺
Pycha! Wygląda na bardzo wilgotne:)
Dziękuje ☺
Wspaniałe ciasto. I fajne te opakowania na święta w sam raz
Polecam ☺
Apetyczne! Piękne! Wizualnie – majstersztyk! Pozdrawiam ciepło 🙂
Dziękuję 🙂
Ja nie mogę do Ciebie zaglądać, bo za każdym razie mi ślinka leci! Takie pyszności pokazujesz 😀
😉 Dziękuję
Przepis zapisany! Właśnie szukałam czegoś fajnego i prostego do upieczenia.
Życzę smacznego 🙂
Uwielbiam orzechowe wypieki, ten smak tak mi podchodzi, że mogłabym jeść i jeść;D
Zachęcam do pieczenia 🙂
Na Święta jak znalazł. Dzięki za przepis, teraz juz nie będę sobie łamac głowy 🙂
Miło mi 🙂
Wygląda przepysznie… Uwielbiam ciasta orzechowe.
🙂
O kurczę, to tak cudownie wygląda, że aż się głodna zrobiłam… 😀
😀
Wygląda bardzo smakowicie. ;]
I te kuleczki czekoladowe!
Dziękuję i zachęcam do pieczenia 😉
Skad ta polewa krowkowa? Albo czym ja zastapic?
Z tego co pamiętam polewa w tym przypadku była kupna. Możne przygotować tradycyjną polewę czekoladową.
Niestety zrobil mi sie zakalec i jest raczej suche i twarde.zastanawiam sie co zrobilam zle…?
Dzień dobry,
bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało. Przyznam Pani szczerze, że ciasto z tego przepisu wykonuję od lat, tak jak grono moich znajomych i do tej pory nie było problemu.
Ile użyła Pani mąki – 0,75 szkl? Czy użyła Pani gotowych zmielonych orzechów czy zmieliła je Pani sama? Jeśli sama, to jak Pani widzi na zdjęciu powinny być sypkie (często jest tak, że zbyt długie mielenie orzechów powoduje, że się „zlepiają” są bardzo mokre). Jak długo było pieczone ciasto i jak był ustawiony piekarnik (to ciasto nie pieczemy z termoobiegiem). To takie wskazówki, które od razu przychodzą mi na myśl.
Pozdrawiam,
Magdalena
P.s. Za chwilę poproszę stałych czytelników bloga o opinię, może oni mają jakieś swoje wskazówki.
Robiłam to ciasto z 6 razy. Raz jedyny mi ie wyszło jak zmieliłam źle domowe orzechy teraz albo kupuje takie gotowe albo domowe najpierw podpiekam w piekarniku przy okazji pozbywając się skórek
Może to tu tkwił problem diałeł tkwi w szczegółach
Dziękuję Pani Aniu za cenne uwagi. W wolnej chwili dopiszę do przepisu.
Pani Magdo, ja nie miałam problemów z tym ciastem. Proste i naprawdę smaczne. Przepisem podzieliłam się już z siostrą i też dość często je piecze, bo u niej wielbiciele orzechowych smaków.
Pani Mago, a ma pani przepis na jakieś orzechowe ciastka?
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje całej rodzinie 🙂
A jeśli chodzi o przepis na ciasteczka orzechowe, to polecam te na bazie masła orzechowego: https://www.slodkieokruszki.pl/najlatwiejsze-ciasteczka-orzechowe-i-o-tym-dlaczego-warto-kupowac-na-bee-pl/
Pozdrawiam