Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami

Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami (2)

Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami (1)Dziś polecam Wam pyszny i szybki w przygotowaniu makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami. Obiad idealny dla zabieganych. Syci i smakuje, a przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Smaku daniu nadaje przede wszystkich dobrej jakości szynka. Ja polecam Szynkę po staremu Duda.Obiad idealny. Spróbujcie.

Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami (3)

Składniki: (na porcję)

  • porcja makaronu penne
  • 3 większe pieczarki
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1/4 żółtej papryki
  • 4 plastry Szynkę po staremu Duda
  • duża szczypta suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie może być rozgotowany).

Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, szynkę kroimy w paski.

Na patelni smażymy przygotowane składniki (około 3 minuty, obserwujemy szynkę nie może się przypalić), lekko mieszając. W trakcie doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany makaron (najlepiej z odrobiną wody z makaronu 1-2 łyżki), lekko mieszamy. Kolejno dodajemy śmietanę z dużą szczyptą suszonej bazylii, mieszamy całość. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiając troszku do obsypania wierzchu), mieszamy. Podajemy od razu, po wierzchu sypiąc resztą szczypiorku.

Smacznego

Nie przepłacaj za zakupy spożywcze – kup produkty na ten przepis przez internet i wykorzystaj kody rabatowe na zakupy w supermarketach internetowych:
Print Friendly, PDF & Email

20 comments

    • Magdalena says:

      Dziękuję 😀 i przepraszam faktycznie „zjadłam” ilość pieczarek 😉 Najwidoczniej czytelnicy robili dotąd na oko 😉 Przepis już poprawiony. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

*