Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami

Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami (1)Dziś polecam Wam pyszny i szybki w przygotowaniu makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami. Obiad idealny dla zabieganych. Syci i smakuje, a przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Smaku daniu nadaje przede wszystkich dobrej jakości szynka. Ja polecam Szynkę po staremu Duda.Obiad idealny. Spróbujcie.

Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami (3)Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami (2)

Składniki: (na porcję)

  • porcja makaronu penne
  • 3 większe pieczarki
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1/4 żółtej papryki
  • 4 plastry Szynkę po staremu Duda
  • duża szczypta suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie może być rozgotowany).

Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, szynkę kroimy w paski.

Na patelni smażymy przygotowane składniki (około 3 minuty, obserwujemy szynkę nie może się przypalić), lekko mieszając. W trakcie doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany makaron (najlepiej z odrobiną wody z makaronu 1-2 łyżki), lekko mieszamy. Kolejno dodajemy śmietanę z dużą szczyptą suszonej bazylii, mieszamy całość. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiając troszku do obsypania wierzchu), mieszamy. Podajemy od razu, po wierzchu sypiąc resztą szczypiorku.

Smacznego

 

Print Friendly

10 comments

    • Magdalena says:

      Dziękuję 😀 i przepraszam faktycznie „zjadłam” ilość pieczarek 😉 Najwidoczniej czytelnicy robili dotąd na oko 😉 Przepis już poprawiony. Pozdrawiam

Dodaj komentarz


*