Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka

Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka (1)Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a całe danie po prostu zachwyca smakiem i syci. Olej kokosowy nadał piersią specyficznej, delikatnej kokosowej nuty. Do tak przygotowanych piersi z kurczaka wystarczy podać ulubione dodatki (polecam zestaw surówek – przepisy znajdziecie tutaj)  i… obiad mamy gotowy. Spróbujcie.

P.s. Życzę Wam udanego majowego weekendu 😀

Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka (2)

Składniki:

  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie 1 większa i 2 małe)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (polecam Woj-len)
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do grilla*

*skład: papryka słodka, czosnek, gorczyca, cebula, chilli, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, sól.

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuszczamy, a następnie mieszamy w miseczce z przyprawą. Większą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc dwie chudsze porcje, małych nie kroimy. Mięso umieszczamy w większej misce, zalewamy lekko ciepłą marynatą, mieszamy i odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce (około 15 minut).

Piersi grillujemy na patelni grillowej z obu stron po kilka minut (czas zależy od grubości mięsa).

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz