Kruche babeczki z truskawkami i cytrynowym nadzieniem

Kruche babeczki z truskawkami i cytrynowym nadzieniem Dziś zapraszam Was na prosty i szybki deser. Kruche babeczki z truskawkami i cytrynowym nadzieniem. Kilka prostych składników i ciasteczka do kawy gotowe 😉 Do tego ulubione nadzienie (dziś korzystam z gotowego), owoce i nic tylko delektować się weekendową kawą i pysznym deserem. Takie babeczki warto przygotować sobie np. z podwójnej porcji i przechowywać w puszce. Będą idealne, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub po prostu najdzie nas ochota na coś pysznego 😉

Życzę wszystkim miłego i słonecznego dnia. U nas niestety wciąż pada, ale na osłodę mamy babeczki 😉

Składniki: (na około 12 sztuk)

  •  150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka łyżeczek cytrynowego nadzienia – u mnie Lemon Twist Kandy Lauretta
  • kilka truskawek

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder, żółtko i posiekane masło umieszczamy w misce. Szybko zagniatamy składniki, tworzymy kulę i owijamy ją w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez godzinę lub około 30-40 minut w zamrażalniku.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka ciut większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki smarujemy masłem (, jeśli używamy silikonowych, to pomijamy ten krok) i wykładamy ciastem lekko dociskając. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Kruche babeczki pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach (czas zależy od piekarnika, babeczki należy obserwować by zbyt się nie spiekły).

Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.

Do każdej kruchej babeczki nakładamy cytrynowe nadzienie. Następnie w nadzienie wciskamy kawałki truskawek. Podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz