Kruche babeczki z truskawkami i cytrynowym nadzieniem Dziś zapraszam Was na prosty i szybki deser. Kruche babeczki z truskawkami i cytrynowym nadzieniem. Kilka prostych składników i ciasteczka do kawy gotowe 😉 Do tego ulubione nadzienie (dziś korzystam z gotowego), owoce i nic tylko delektować się weekendową kawą i pysznym deserem. Takie babeczki warto przygotować sobie np. z podwójnej porcji i przechowywać w puszce. Będą idealne, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub po prostu najdzie nas ochota na coś pysznego 😉
Życzę wszystkim miłego i słonecznego dnia. U nas niestety wciąż pada, ale na osłodę mamy babeczki 😉
Składniki: (na około 12 sztuk)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- kilka łyżeczek cytrynowego nadzienia – u mnie Lemon Twist Kandy Lauretta
- kilka truskawek
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder, żółtko i posiekane masło umieszczamy w misce. Szybko zagniatamy składniki, tworzymy kulę i owijamy ją w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez godzinę lub około 30-40 minut w zamrażalniku.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka ciut większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki smarujemy masłem (, jeśli używamy silikonowych, to pomijamy ten krok) i wykładamy ciastem lekko dociskając. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Kruche babeczki pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach (czas zależy od piekarnika, babeczki należy obserwować by zbyt się nie spiekły).
Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.
Do każdej kruchej babeczki nakładamy cytrynowe nadzienie. Następnie w nadzienie wciskamy kawałki truskawek. Podajemy.
Smacznego
Wyglądają bosko, kusisz 🙂
🙂