Domowa pasta orzechowa crunchy (masło orzechowe)

Domowa pasta orzechowa crunchy (masło orzechowe) Lubicie pasty orzechowe (masło orzechowe)? Ja bardzo. Jednak w przeciwieństwie do domowników nie smaruje nim kanapek (bynajmniej zdarza mi się, to bardzo rzadko). Ja wolę dodawać taką orzechową pastę do owsianek, deserów lub ciast. Poniżej przypominam Wam jednej z moich ulubionych orzechowych deserów. Niektórzy z Was myślą, że przygotowanie takiej pasty jest trudne. Nic bardziej mylnego. Wystarczą dobre orzechy i mocniejszy sprzęt (choć i te słabsze często dają radę), kilka chwil i gotowe. Domowe masło orzechowe (pastę) możecie przygotować w wersji crunchy (z kawałkami), gładkie, a nawet z kokosem lub kakao. Tu ogranicza Was jedynie wyobraźnia i indywidualny gust. Spróbujcie.

Przepisy z masłem orzechowym (pastą orzechową):

Składniki:

Przygotowanie:

Orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypujemy na dużej blaszce pieczemy około 5-8 minut w 180 stopniach (od czasu do czasu mieszamy, obserwujemy nasze orzechy).

1/3 orzechów przekładamy do robota kuchennego lub mocniejszego blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Po paru sekundach miksowania odkładamy je na bok (powinniśmy mieć drobniutkie, rozdrobnione orzeszki, w ten sposób uzyskamy później efekt crunchy). Wkładamy resztę orzechów i miksujemy tak długo, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa pasta. Od czasu do czasu (podczas miksowania) warto zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek.

Gotową pastę (masło) orzechową przekładamy do miski, dodajemy odłożoną chrupką część, mieszamy. Następnie solimy do smaku (opcjonalnie można dodać do smaku odrobinę cukru pudru, ja tego nie robię).

Naszą pastę (masło) przekładamy do słoiczków.

Pastę orzechową crunchy można przechowywać do miesiąca w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*