Domowa pasta orzechowa crunchy (masło orzechowe)

Domowa pasta orzechowa crunchy (masło orzechowe) Lubicie pasty orzechowe (masło orzechowe)? Ja bardzo. Najchętniej dodaję taką orzechową pastę do owsianek, deserów lub ciast. Niektórzy myślą, że przygotowanie takiej pasty jest trudne. Nic bardziej mylnego. Wystarczą dobre orzechy i mocniejszy sprzęt (choć i te słabsze często dają radę), kilka chwil i gotowe. Domowe masło orzechowe (pastę) można przygotować w wersji crunchy (z kawałkami), gładkiej, a nawet z kokosem lub kakao. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i indywidualny gust. Spróbujcie.

Przepisy z masłem orzechowym (pastą orzechową):

Jak przygotować domowe masło orzechowe?

Składniki:

Przygotowanie:

Orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypujemy na dużej blaszce pieczemy około 5-8 minut w 180 stopniach (od czasu do czasu mieszamy, obserwujemy nasze orzechy).

1/3 orzechów przekładamy do robota kuchennego lub mocniejszego blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Po paru sekundach miksowania odkładamy je na bok (powinniśmy mieć drobniutkie, rozdrobnione orzeszki, w ten sposób uzyskamy później efekt crunchy). Wkładamy resztę orzechów i miksujemy tak długo, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa pasta. Od czasu do czasu (podczas miksowania) warto zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek.

Gotową pastę (masło) orzechową przekładamy do miski, dodajemy odłożoną chrupką część, mieszamy. Następnie solimy do smaku (opcjonalnie można dodać do smaku odrobinę cukru pudru, ja tego nie robię).

Naszą pastę (masło) przekładamy do słoiczków.

Pastę orzechową crunchy można przechowywać do miesiąca w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Pola Anuluj pisanie odpowiedzi