Ciasto na pizze na świeżych drożdżach

Ciasto na pizze na świeżych drożdżach Dziś dzielę się z Wami moim ulubionym i sprawdzonym przepisem na ciasto na pizze na świeżych drożdżach. Ciasto pięknie wyrasta, przygotujecie z niego jedną dużą pizze lub dwie średnie. Pamiętajcie, że sukces udanej pizzy tkwi też w dobrze rozgrzanym piekarniku. O wszystkim piszę w dzisiejszym wpisie.

Dobrej jakości ketchup i oliwy znajdziecie w Amus

Aktualizacja wpisu. Przykładowa pizza z tego przepisu. Przepis znajdziecie tutaj (klik)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek – polecam oliwy ze sklepu Amus
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę z oliwek. Całość zagniatamy dokładnie ręką (dość długo, tu trzeba być cierpliwym). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie czas wyrastania jest naprawdę krótki (mam ciepłą kuchnię), w tym czasie przygotowuję resztę składników. Tu dowolność – u mnie na spód sos pomidorowy lub gęsty ketchup, mozzarella wiórki, potem plasterki pieczarek i inne składniki.

Przepis na jedną dużą pizze (na blachę z piekarnika) lub dwie mniejsze. Uwaga! Blachę na której pieczemy pizze (u mnie przeważnie duża z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oliwy. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Pizze pieczemy do dobrze rozgrzanym piekarniku, u mnie 240 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne). Czas pieczenia może być różny (przy termoobiegu około 8-10 minut, bez około 12-14 min, pizze należy obserwować bo wszystko zależy od piekarnika).

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*