Zostań kuchennym samurajem czyli Japońskie noże kuchenne

Spośród wielu akcesoriów w kuchni, najbardziej przydaje się dobry nóż kuchenny. Według specjalistów, a także amatorów gotowania na całym świecie, szukając najlepszych noży, powinniśmy zwrócić się ku Japonii. Japońskie noże kuchenne to rozwiązanie najlepsze z możliwych. Czym dokładnie są noże japońskie? Jakie są ich rodzaje? Jakie zalety posiadają japońskie noże? W końcu, gdzie nabędziesz profesjonalne noże kuchenne noże japońskie?

Japoński nóż czyli co?

Niby gotować może każdy. Na pewno wielu profesjonalnych kucharzy wskaże, że do gotowania potrzebne są odpowiednie noże kuchenne. Noże są różne – do sera, do mięsa, tasaki. Jednak niezaprzeczalnie, dobry nóż w twojej kuchni to podstawa sukcesu.

Ważne, aby zdawać sobie sprawę, czego się potrzebuje. Zastanawiając się nad odpowiednimi nożami dla siebie, warto wziąć pod uwagę takie aspekty jak swój budżet, rodzaj użytej stali, długość ostrza, rodzaj samego noża. Wybierając noże wysokiej jakości na pewno powinna nas zainteresować jakość użytej stali, balans noża, ostrość, rękojeść czy metoda wykonania ostrzy.

Noże japońskie to profesjonalne noże kuchenne znacznie różniące się od swoich europejskich odpowiedników. Są wykonane na dwie specjalne metody, które wpływają na ich trwałość. Mowa tu o honyaki (związana z kuciem noża z jednego materiału) oraz kasumi (czyli metodzie wykonywania noży z żelaza i stali). Oczywiście pierwowzorem wszelkich noży japońskich jest miecz samurajski.

Noże japońskie cechuje wysoka jakość, wytrzymałość, ostrość. Japoński nóż wytwarzany jest ze stali znacznie twardszej niż ta, znana w Europie. Stal ta ma wysoką zawartość węgla, co wpływa m.in. na to, że nóż się nie odkształca.

Cechą charakterystyczną noży japońskich jest to, że mają możliwość ostrzenia pod niewielkim kątem. To z kolei sprawia, że uzyskujemy cienką i ostrą krawędź tnącą.

Na rynku znajdziemy kilka rodzajów noży japońskich, a do najpopularniejszych należą: santoku (nóż szefa kuchni o szerokim i długim ostrzu), yanagiba (nóż do sushi, z ostrzem długim i wąskim, ostrzonym jednostronnie), usuba (podobny do tasaka, jednak lżejszy i cieńszy, idealny do warzyw), deba (krótki nóż do ryb o grubym ostrzu), gyuto (nóż uniwersalny do krojenia, filetowania, szatkowania).

Noże będące prawdziwą sztuką i nie tylko, czyli o zaletach

Przeznaczenie noży japońskich jest wszechstronne – służą do mięsa, ryb, owoców, warzyw. Z pewnością z udziałem tych noży, nasze jedzenie będzie smakować wyborniej, gdyż ich wysoka jakość wykonania (nawet ze stali damasceńskiej) wpływa na precyzję przyrządzanych dań.

Noże japońskie dobrze leżą w dłoni i stanowią świetny pomysł na ekskluzywny prezent. To jednak nie wszystkie ich zalety.

Są one bardzo ostre, a im są twardsze, tym rzadziej wymagają ostrzenia. Nawet w rękach profesjonalistów, ostrze noży japońskich wymaga ostrzenia raz na kilka miesięcy.

Niezwykle istotne jest ich prawidłowe konserwowanie. Warto pamiętać, że noże japońskie ostrzymy na ceramicznych lub naturalnych kamieniach.

Doskonałe noże japońskie dostępne w sklepie online

W Hamono znajdziesz szeroki wybór produktów najwyższej jakości, czyli niezawodnych, profesjonalnych noży japońskich.

Oferujemy ci noże japońskie, kamienie do ostrzenia oraz akcesoria do gotowania. Proponujemy już dziś przejrzeć naszą bogatą ofertę noży japońskich tj. santoku, nakiri, bunka, kiritsuke.

Nasz sklep to idealne miejsce na wyposażenie swojej kuchni w profesjonalne noże japońskie, jakich nie ma nikt inny w twojej rodzinie. Duży wybór, dostępny w ofercie naszego sklepu pozwoli ci sie wyposażyć w noże, służące lata, a tym samym dać ci możliwość mądrego zainwestowania pieniędzy w przedmiot, który używasz na co dzień.

Już dziś przekonaj się do jakości noży japońskich i zostań samurajem w swojej kuchni!

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz