Wielkanocne ciasteczka zajączki
Święta już tuż tuż. Dlatego dziś mam dla Was kolejną słodką inspirację. Pyszne wielkanocne ciasteczka zajączki. Proste w przygotowaniu, idealne do świątecznej kawy czy herbaty. Moje dzieci je uwielbiają. Takie ciasteczka zajączki zawsze cieszą się powodzeniem. Czasem mam wrażenie, że znikają szybciej niż się je przygotowuje. Kto się skusi na takie wielkanocne ciasteczka?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej TOTA + do podsypania
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka jaj klasy M
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- lukier do dekoracji (przepis pod koniec wpisu)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło, ekstrakt waniliowy i 2 żółtka jaj.
Wszystko szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką macie i wycinamy zajączki.
Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika i grubości ciasteczek (średnio około 8-12 minut). Zawsze warto sugerować się wyglądem ciasteczek. Powinny być lekko przyrumienione przy brzegach i na spodzie.
Ostudzone ciasteczka dekorujemy lukrem. Ja lukrowałam uszy zajączków i robiłam im z lukru łapki.
Jak zrobić lukier do dekoracji ciasteczek?
- 30 g płynnego białka lub 1 białko z jajka M
- 150 g cukru
- 6 kropli soku z cytryny
Do miski wlewamy białko, dodajemy sok z cytryny i przesiany cukier puder. Miksujemy około 10 minut na małych obrotach (uwaga! używamy mieszadeł, aby nie napowietrzyć lukru). Lukier powinien być gładki i lśnić.
Smacznego
Urocze!
🙂