Próbowaliście już kiedyś tofu? Przyznam szczerze, że dopóki sama nie sprawdziłam smaku byłam sceptycznie nastawiona. A jednak, tofu to naprawdę smaczny produkt, tylko trzeba go zestawić z odpowiednimi składnikami. Podstawą deserów jest cytryna. Dziś zapraszam Was na prosty i bardzo smaczny deser – zdrowy krem waniliowy z jagodami (na bazie tofu). Spróbujcie.

Zdrowy krem waniliowy z jagodami (na bazie tofu)
2016-05-03 16:15:43

Nutrition Facts
Serving Size
250g
Amount Per Serving
Calories 190
Calories from Fat 100
% Daily Value *
Total Fat 12g
18%
Saturated Fat 2g
9%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 7g
Monounsaturated Fat 3g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 18mg
1%
Total Carbohydrates 5g
2%
Dietary Fiber 1g
3%
Sugars 0g
Protein 20g
Vitamin A
4%
Vitamin C
0%
Calcium
88%
Iron
74%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2 porcje)
- 250 g BIO tofu naturalne Polsoja
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- 2-3 łyżki prawdziwego miodu
- 3 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 6 łyżek mleka roślinnego
Przygotowanie
- Tofu wyjmujemy z opakowania i odsączamy na papierowym ręczniku. Rozdrabniamy widelcem, a następnie przekładamy do misy blendera.
- Do tofu dodajemy sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, mleko oraz miód. Ilość miodu zależy od naszych upodobań smakowych. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
- Tak przygotowany krem z tofu przekładamy do przygotowanych szklaneczek.
- Pół szklanki mrożonych jagód podgrzewamy w garnuszku, mieszając aż do rozmrożenia i puszczenia przez owoce soku. Ciepłe jagody przekładamy na waniliowy krem z tofu.
- Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po wymieszaniu obu warstw.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Mniammm 😉 ale pyszności, Już się nie mogę doczekać sezonu na jagody 😉
Ja również, bo uwielbiam jagody 🙂