Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Przygotowuję je bardzo często z różnymi dodatkami. Dziś wzbogaciłam je o kawałki ananasa, co nadało mu dodatkowej wilgoci i niepowtarzalnego charakteru. Spróbujcie. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty.
Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem – przepis brał udział w konkursie (lokowanie produktu)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 plastry ananasa z puszki w zalewie
- 7 łyżek zalewy z ananasa
- 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków (!nie słodkiego)
- 1 czubata łyżka kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego*
- 3 jajka
- mała szczypta soli
- 3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- do dekoracji – Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce
* domowy lub kupny krem do smarowania kanapek typu Nutella itp.
Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, dzieląc ją na mniejsze części, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy 7 łyżek zalewy z ananasa. Całość stawiamy na małym ogniu, rozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników.
Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki.
Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli.
W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy i masę czekoladową z garnuszka. Miksujemy na wolnych obrotach.
Plastry ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie tniemy w jak najmniejszą kosteczkę. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie i krótko mieszamy je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki (!nie miksera).
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach – zapobiega, to nadmiernemu pękaniu ciasta.
Wystudzone i wyciągnięte z keksówki ciasto polewamy odstawioną wcześniej masą czekoladową (3/4 szklanki).
Gdy polewa zacznie zastygać (powinna być jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie „przyczepić” dekorację) ciasto dowolnie zdobimy przy użyciu zbożowych kuleczek w różowej posypce.
Podajemy.
Smacznego