Uwielbiam budyń i czekoladę. A połączenie tych smaków jest radością na wszelkie smutki. Mocno czekoladowy budyń domowy, to smak, który przenosi mnie na chwilę do dziecinnych lat. Z każdą łyżeczką wszelkie troski odchodzą gdzieś w kąt. Zwłaszcza, że mogę zjeść taki mocno czekoladowy deser w naczyniach z duszą od pracowni rzeźbiarskiej „Graciarnia”. Spróbujcie. Jestem pewna, że po zrobieniu domowego budyniu już tak chętnie nie sięgniecie po ten z torebki.
Ten piękny zestaw, w którym podałam mój deser możecie nabyć tutaj. Zapraszam również na fanpag „Graciarni”
* na podstawie przepisu z „Nigella Express”

Mocno czekoladowy budyń domowy
2016-05-02 23:36:13

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2-3 małe porcje)
- 1 szklanka mleka (najlepiej tłustego)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 35 g dobrego kakao
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka jaj klasy M*
- 2-3 łyżeczki płatków migdałowych
- * pamiętajcie, aby użyć jajka ze sprawdzonego źródła
Przygotowanie
- W garnku do gotowania mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy mleko ze śmietanką. Odlewamy około 1/2 szklanki.
- Czekoladę drobno siekamy.
- W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier puder. Następnie dodajemy 2 łyżki gorącej wody i około 1/2 szklanki podgrzanego mleka ze śmietanką (ilość "płynu" na wystarczyć do wymieszania składników, tak jak robimy to w przypadku gotowych budyniów).
- Do garnka z mlekiem i śmietanką wlewamy przygotowaną mieszankę, dodajemy ekstrakt z wanilii i 2 roztrzepane żółtka. Całość dokładnie mieszamy gotując, aż do uzyskania gęstego budyniu. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i przelewamy do filiżanek.
- Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/