Szybkie pomarańczowe ciasto. Uwielbiam pomarańcze. Smak i ten kolor… Idealnie nadają się do sałatek, deserów i ciast. Dlatego tak często (zamiennie z cytrynową babką) piekę moje szybkie ciasto pomarańczowe. Spróbujcie i Wy. Wykonanie jest naprawdę proste. A zapach, który unosi się podczas pieczenia, kolor i co najważniejsze smak ciasto… Po prostu ciężko się mu oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania.
… jakby tu skubnąć kawałek ? 😉
- skórka starta z 2 średnich pomarańczy
- 4/5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (u mnie z 2 1/2 pomarańczy)
- 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia ciasta
Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch średnich pomarańczy. Ważne! Owoce przed tarciem dokładnie myjemy. Uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części pomarańczy.
Do miski ze stratą skórką dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy całość dokładnie łyżką, do połączenia składników.
Następnie dodajemy 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, całość krótko miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy olej, znów miksujemy. Następnie wbijamy jajka, miksujemy.
Na koniec dodajemy sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z keksówki i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego
Upiekłam. Pyszne dziękuję za przepiis
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz.
Z termoobiegiem czy bez?
Bez. Tu miałam jeszcze piekarnik gazowy 😉 Proszę piec bez termoobiegu i sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Pozdrawiam