Dziś polecam Wam deser pełen smaku i zdrowia. Zdrowy krem jaglany w tropikalnych smakach, to propozycja dla każdego. Taki deser możecie zjeść bez wyrzutów sumienia. Idealnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie lub kolacja. O właściwościach i zaletach kaszy jaglanej nikomu już chyba pisać nie muszę. Do tego pyszne owoce i olej kokosowy. Nic tylko jeść ze smakiem – pyszna porcja zdrowia. Spróbujcie.
Składniki: (na 2 porcje)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki mleka + 2-3 łyżki
- mała szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 250 g mieszanki owocowej ananas, mango, papaja*
- 1/2 banana
* używam mrożonej mieszanki, ale można oczywiście użyć również owoców świeżych, bądź z puszki
Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą, aby uniknąć goryczy. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Dolewamy mleko, dodajemy małą szczyptę soli i gotujemy (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania możemy dodać mleko, aby jego ilość była wystarczająca i kasza nam się nie przypaliła. Gdy kasza odpowiednio napęcznieje (około 10-12 minut) zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy kaszę jeszcze z 2-3 minuty pod przykryciem.
Kaszę odkrywamy i zostawiamy do przestudzenia. Jeśli używamy mrożonej mieszanki owoców, należy je rozmrozić.
Do misy blendera z nożami przekładamy kaszę jaglaną oraz 1/2 mieszanki owoców (około 125 g) – ananas, mango, papaja. Do składników dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Tropikalny krem jaglany przekładamy do pucharka. Misę blendera myjemy, następnie wkładamy do niej pozostałe owoce (zostawiając 2-3 kawałki do dekoracji) i 1/2 obranego banana. Całość miksujemy do uzyskania owocowego musu.
Owocowy mus przekładamy na warstwę kaszy. Wierzch dekorujemy kawałkami owoców.
Podajemy.
Smacznego
Zdrowy krem jaglany w tropikalnych smakach
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki mleka + 2-3 łyżki
- mała szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 250 g mieszanki owocowej ananas, mango, papaja*
- 1/2 banana
- * używam mrożonej mieszanki, ale można oczywiście użyć również owoców świeżych, bądź z puszki
- Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą, aby uniknąć goryczy. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Dolewamy mleko, dodajemy małą szczyptę soli i gotujemy (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania możemy dodać mleko, aby jego ilość była wystarczająca i kasza nam się nie przypaliła. Gdy kasza odpowiednio napęcznieje (około 10-12 minut) zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy kaszę jeszcze z 2-3 minuty pod przykryciem.
- Kaszę odkrywamy i zostawiamy do przestudzenia. Jeśli używamy mrożonej mieszanki owoców, należy je rozmrozić.
- Do misy blendera z nożami przekładamy kaszę jaglaną oraz 1/2 mieszanki owoców (około 125 g) - ananas, mango, papaja. Do składników dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
- Tropikalny krem jaglany przekładamy do pucharka. Misę blendera myjemy, następnie wkładamy do niej pozostałe owoce (zostawiając 2-3 kawałki do dekoracji) i 1/2 obranego banana. Całość miksujemy do uzyskania owocowego musu.
- Owocowy mus przekładamy na warstwę kaszy. Wierzch dekorujemy kawałkami owoców.
- Podajemy.
- Smacznego