Dla wielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie.
Małe mazurki orzechowe – przygotowanie kruchego spodu
Małe mazurki orzechowe
2016-05-11 09:51:27
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 6 małych mazurków 10 cm)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- mała szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18%
- około 9 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzechów od Helio
- około 10 łyżeczek płatków migdałowych od Helio
- posypka czekoladowa (u mnie płatki czekoladowe)
- dodatkowo - masło i kasza manna do oprószenia foremek
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę.
- Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
- Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami, aby dokładnie wylepić foremkę na grubość około 2 mm (lub mniej). Ciasto podczas pieczenia rośnie wypełniając dokładnie całe foremki.
- Foremki z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto).
- Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
- Chłodne ciasto wyciągamy z foremek.
- Masę orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy i szybki sposób podgrzania: masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka, ale nie mocno płynna.
- Ciasto smarujemy z wierzchu masą (około 1-11/3 łyżki). Na koniec każdy mały mazurek ozdabiamy wokół płatkami migdałowymi oraz czekoladową posypką (np. płatkami czekoladowymi).
- Podajemy.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/