Małe mazurki orzechowe

Małe mazurki orzechowe (2)Dla wielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie.

Małe mazurki orzechowe (1)Małe mazurki orzechowe – przygotowanie kruchego spodu

Małe mazurki orzechowe (3)* przepis i pomysł własny

Małe mazurki orzechowe
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 6 małych mazurków 10 cm)
  2. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  3. 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 1/2 szklanki cukru
  5. 2 żółtka
  6. 2 łyżki masła
  7. mała szczypta soli
  8. 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18%
  9. około 9 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzechów od Helio
  10. około 10 łyżeczek płatków migdałowych od Helio
  11. posypka czekoladowa (u mnie płatki czekoladowe)
  12. dodatkowo - masło i kasza manna do oprószenia foremek
Przygotowanie
  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę.
  2. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
  3. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami, aby dokładnie wylepić foremkę na grubość około 2 mm (lub mniej). Ciasto podczas pieczenia rośnie wypełniając dokładnie całe foremki.
  4. Foremki z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto).
  5. Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
  6. Chłodne ciasto wyciągamy z foremek.
  7. Masę orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy i szybki sposób podgrzania: masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka, ale nie mocno płynna.
  8. Ciasto smarujemy z wierzchu masą (około 1-11/3 łyżki). Na koniec każdy mały mazurek ozdabiamy wokół płatkami migdałowymi oraz czekoladową posypką (np. płatkami czekoladowymi).
  9. Podajemy.
  10. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz