Szybka jabłkowa babka jogurtowa

Szybka jabłkowa babka jogurtowa (2)Uwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak.

Szybka jabłkowa babka jogurtowa (1)Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie.

Szybka jabłkowa babka jogurtowa (3)Szybka jabłkowa babka jogurtowa

Szybka jabłkowa babka jogurtowa
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na małą keksówkę 170x80x58 od PapilArt)
  2. 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  3. 3 jajka
  4. 1 duże soczyste jabłko
  5. 1/3 szklanki cukru
  6. 1/3 szklanki oleju
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. 5 łyżek jogurtu naturalnego
  9. szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem
  10. * Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
  1. Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa).
  2. Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach).
  3. Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką.
  4. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta).
  5. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jabłkową babkę jogurtową pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
  6. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy samą lub oprószoną z wierzchu cukrem pudrem.
  7. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz