Dziś czeka mnie sporo przygotowań przed przyjazdem rodziny, dlatego na krótką słodką chwilę relaksu przygotowałam błyskawiczny zdrowy deser. Polecam i Wam. Zdrowe trufelki z żurawiną, to nie tylko smak ale też i cenne witaminy. Warto usiąść na chwile przy ulubionej filiżance pomarańczowej herbaty i delektować się takimi małymi słodkościami 😉
Składniki:
- 19-20 szt. suszonych daktyli bez pestek – użyłam Japar
- gorąca woda do zalania daktyli
- 2 łyżki suszonej żurawiny – użyłam Japar
- ciemne kakao do obtoczenia trufelków
Przygotowanie:
Daktyle wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą. Po około 5 minutach odsączamy z wody i przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy żurawinę. Chwilę miksujemy do uzyskania gęstej, plastycznej masy. W dłoniach formujemy małe kulki, następnie obtaczamy je w ciemnym kakao.
W poszukiwaniu bakalii warto zajrzeć na stronę Japar
Smacznego