Sałatka z soczewicą, papryką i zielonymi dodatkami, to szybka, smaczna i zdrowa propozycja dla każdego. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Sałatka syci i jest pełna wartościowych składników. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 puszka soczewicy konserwowej Rolnik
- 3 liście mini sałaty rzymskiej
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 cm zielonego ogórka
- około 2 łyżek posiekanego szczypiorku
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewice odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy porwane w dłoniach liście sałaty rzymskiej, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, posiekany szczypiorek i pokrojonego w ćwiartki zielonego ogórka (wcześniej obranego). Całość doprawiamy solą (u mnie himalajska) i czarnym mielonym pieprzem, polewamy delikatnie cienkim strumyczkiem oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno). Mieszamy składniki i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy.
Smacznego
Pyszna sałatka 🙂
Dziękuję 🙂