Dziś zapraszam Was na zdrowe i do tego niezwykle pyszne a la burgery rybne z kotletem z łososia. U mnie znikły dosłownie w kilka chwil. Oczywiście możecie je wzbogacić o większą ilość dodatków, które spotyka się w tradycyjnych fishburgerach. Ale u nas właśnie taka prostsza wersja sprawdza się najlepiej. Polecam Wam również same kotlety z łososia od tak do obiadu np. z ryżem i ulubioną surówką. Kotleciki przygotowuje się szybko i są naprawdę smaczne.Spróbujcie wersji solo lub w tytułowym burgerze rybnym. Do przygotowania kotlecików użyłam łososia w puszce Graal. Osobiście bardzo cenię i szczerze Wam polecam produkty Graal. Można z nich stworzyć naprawdę wiele smacznych, zdrowych i pożywnych przepisów.
Składniki: (na 4 porcje)
Na kotleciki rybne:
- 2 puszki „Łosoś kawałki w oleju” Graal (2 x 150 g)
- 1 jajko M
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- niewielka ilość oleju
Pozostałe składniki:
- 4 bułki wieloziarniste
- 1 ogórek kiszony
- ketchup
- kilka listków sałaty
Przygotowanie:
Z łososia w puszce odlewamy olej. Następnie przekładamy rybę z obu puszek do miseczki. Wbijamy całe jajko, mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą, znów mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość pieprzem, mieszamy. Z masy formujemy w dłoniach małe kotleciki – powinny wyjść 4 sztuki. Kotleciki smażymy na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju. Ja swoje kotleciki obracam dwukrotnie podczas smażenia, aż będą „złote z obu stron”.
Bułki rozcinamy na pół. Dół każdej smarujemy ketchupem, następnie układamy po klika listków sałaty (lub jeden duży), na sałatę kładziemy nasze kotleciki, a na kotleciki układamy plasterki ogórka. Na koniec przykrywamy całość drugą częścią bułki.
Podajmy.
Smacznego
Ale fajny przepis 😀 Koniecznie muszę spróbować 😉
Polecam ☺