Uwielbiam zapach piernika unoszący się po domu… Już dziś przygotowałam wraz z dziećmi pyszne świąteczne piernikowe babeczki (z dżemem z jagód). Na zewnątrz leży piękny biały śnieg, zaraz idę z dziećmi lepić bałwanka, więc i w domu postanowiłam mieć mały świąteczno-zimowy akcent w postaci tych pysznych piernikowym babeczek. Spróbujcie i Wy. Smakują wspaniale od tak, jak i ze szklanką ciepłej herbatki lub mleka. Miłego dnia 🙂
Składniki: (na 10-12 sztuk w zależności od wielkości papilotek)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka M
- 250 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 10-12 łyżeczek dżemu z jagód Stovit
Do przygotowania babeczek polecam użyć wspaniałych foremek od PapilArt – warto zajrzeć na stronę. Każdy wypiek w prosty sposób może być piękny 🙂
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika, kakao, całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej, mieszamy. Następnie do mokry składników dodajemy suche, mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ciasta (, aby zakryć dno), następnie łyżeczkę dżemu z jagód i przykrywamy ciastem (foremki uzupełniamy do 3/4 wysokości bo ciasto ładnie rośnie).
Babeczki wkładamy do nagrzanego d 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego
Bardzo apetyczne babeczki i na pewno pięknie pachną 🙂
Dziękuję pozdrawiam
Wyglądają przepięknie 😀
Dziękuję
Pyszne. Ja daję pół szklanki cukru i zamiast dżemu używam powideł śliwkowych.