Zapiekane płatki jęczmienne z jabłkiem i melasą, to moja kolejna pyszna i zdrowa propozycja idealna na śniadanie lub kolację. Spróbujcie.

Zapiekane płatki jęczmienne z jabłkiem i melasą
2016-04-21 01:12:08

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 1 sporą porcję)
- 2 łyżeczki melasy z Chleba Świętojańskiego
- 10 łyżek błyskawicznych płatków jęczmiennych
- 1 średnie jabłko (soczyste i słodkie)
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie
- Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, gotujemy na małym ogniu. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki melasy z chleba świętojańskiego, mieszamy. Następnie dodajemy łyżka po łyżce płatki jęczmienne i gotujemy całość około 3-4 minut.
- Po tym czasie wyłączamy gaz i dodajemy do naszych płatków pocięte w kostkę jabłko, zostawiamy na 2-3 minuty.
- Tak przygotowane płatki jęczmienne z jabłkiem przekładamy do naczynka do zapiekania i odstawiamy jeszcze na około 5 minut, aby płatki "wchłonęły" jak najwięcej mleka.
- Nasze śniadanie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i zapiekamy 20 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i podajemy.
- Opcjonalnie przed podaniem (jeśli wolimy słodsze śniadania) wierzch "zapiekanki" możemy polać odrobiną miodu lub posypać cukrem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/