Lubicie owsianki? A smak kakao? Ja w obu przypadkach mówię „tak”. Ale dziś chciałabym przedstawić Wam przepis, w którym użyłam pysznego i o wiele zdrowszego zamiennika kakao. Zdrowa zapiekana owsianka bananowo karobowa, to cudowne śniadanie. Połączenie smaków słodkich bananów, pożywnej owsianki i karobu jest przysłowiowym „strzałem w 10”. Spróbujcie, zachęcam.
Jeśli chcecie wiedzieć czym jest karob i gdzie go można kupić zapraszam Was do mojego poprzedniego wpisu.
Zdrowa zapiekana owsianka bananowo karobowa
2016-04-20 14:43:14
Nutrition Facts
Serving Size
59g
Amount Per Serving
Calories 53
Calories from Fat 2
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 13g
4%
Dietary Fiber 2g
6%
Sugars 7g
Protein 1g
Vitamin A
1%
Vitamin C
9%
Calcium
0%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1 średni banan
- 7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka (płaska) karobu proszku z Chleba Świętojańskiego od firmy Bakra
- 1/2 szklanki mleka
- opcjonalnie 1/2 banana do podania
Przygotowanie
- Do misy blendera wkładamy obranego banana, dodajemy 1 łyżkę karobu oraz 1/2 szklanki mleka, miksujemy.Następnie dodajemy płatki owsiane i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Odstawiamy całość na około 5 minut.
- Po tym czasie wlewamy naszą owsiankę do naczynia do zapiekania. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 185 stopni na środkowym poziomie.
- Owsiankę podajemy ciepłą, samą lub z plasterkami banana.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/