Wykorzystanie wina w kuchni – jak dobrać je do potraw?

Wino wykorzystywane może być nie tylko jako alkoholowy element spotkań towarzyskich. Jest ono również wspaniałym dodatkiem do wielu potraw. Jego zadaniem jest bowiem podkreślenie smaku dania oraz nadanie mu wyrazistości. Nie zawsze jednak każdy rodzaj pasuje do konkretnych składników. Z tego też względu warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami na temat tego, jak odpowiednio wykorzystać wino do potraw. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, serwując im aromatyczne i pełne smaku dania, sprawdź nasz dzisiejszy artykuł o wykorzystaniu wina w kuchni! Przygotowaliśmy dla Ciebie podstawowe informacje na temat poprawnego dobrania rodzaju trunku do potrawy, a także kilka innych cennych rad. Zapraszamy do lektury!

Rodzaje wina i ich cechy

Na rynku znaleźć można aktualnie multum różnych win. Jak można się domyślić, nie wszystkie zawierają te same składniki. Z tego też względu przy wyborze wina zwrócić musisz uwagę na jego skład. Istotną kwestią jest przede wszystkim zawartość cukru – do wyboru są bowiem wina słodkie lub wytrawne. 

Wina dzielą się również ze względu na kolor. Wyróżniamy klasycznie wina białe oraz czerwone. Jednak barwa nie jest ich jedyną różnicą. Pierwsze z nich są nieco lżejsze, dzięki czemu wspaniale komponują się z delikatniejszymi potrawami. Zaliczyć można do nich np. ryby. Z kolei wino czerwone świetnie skomponuje się z mięsami takimi jak np. wieprzowina czy sarnina. 

Dodatkowo wina różnią się aromatami. Ich specyfika zależy głównie od szczepu, z jakiego trunek został wykorzystany. Wpływ mogą mieć także wszelkiego rodzaju użyte dodatki czy też technologia wytwarzania. 

Wina różnią się od siebie oczywiście ceną. Pamiętaj jednak, że nie jest to główny wyznacznik ich jakości, dlatego też nie powinieneś kupować wina na tej podstawie. Dobre wina nie muszą z automatu być drogie. Idealnym przykładem są wina z RPA dostępne w sklepie https://rediwines.pl/, które łączą przystępną cenę z najwyższą jakością!

Jak wybrać odpowiednie wino do potraw?

Wino z założenia dodawać ma walorów smakowych. Z tego też względu umiejętne jego dobranie do potraw jest niezwykle ważną kwestią. Nie wszystkie rodzaje win będą bowiem pasować do każdego dania.

Jak już wyżej wspomnieliśmy, wina białe doskonale pasują do ryb i delikatnych mięs takich jak drób czy cielęcina. Świetnie skomponują się również z owocami – głównie cytrusami. Popularnym połączeniem są również grzyby duszone w białym winie. Ten rodzaj wina pasuje także do lekkich deserów na bazie kremów i owoców. 

Wino czerwone dodać możesz natomiast do cięższych mięs (wołowina, wieprzowina, sarnina). Wykorzystywane jest często również w różnego rodzaju sosach i marynatach. Czerwony trunek jest także dobrym dodatkiem do czekoladowych deserów. 

Wino do potraw dobierane jest także na podstawie jego słodkości. Do deserów nie dodaje się bowiem win wytrawnych, gdyż zaburzyłyby one kompozycję smaków. Zbyt mocny trunek sprawi, że deser będzie zbyt gorzki. W tym przypadku najlepiej postawić na wina słodkie. Wina wytrawne najlepiej wykorzystywać przy okazji dań obiadowych czy też na kolację. Swoim wyrazistym smakiem będą wzbogacać całość potrawy.  

Redukowanie wina

Ważną kwestią w kontekście wykorzystywania wina podczas gotowania jest także jego redukcja. Polega ona na zmniejszeniu objętości gotowanej potrawy. Jak przeprowadzić ten proces?

Najłatwiejszym sposobem, za pomocą którego zredukujesz alkohol w winie, jest po prostu jego długa obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie czy też duszenie). Dzięki temu uzyskać możesz odpowiednią gęstość dania. Czas redukcji zależy przede wszystkim od ilości wina oraz oczekiwanej konsystencji końcowej. Nie jest to jednak szybki proces – musisz być cierpliwy, gdyż odparowywanie alkoholu z wina wymaga czasu.  

Jakościowe wina z RPA

Jeśli nie masz wystarczająco czasu, aby przyrządzić własną potrawę, skorzystać możesz z opcji wine bar oferowanej przez REDi WINES! Dobierz ulubione przekąski, które skomponują się idealnie z wybranym trunkiem. Sklep z winem dostępny jest stacjonarnie w Warszawie, jednak zamówienie na wino złożyć możesz również online. Sprawdź i postaw na najwyższą jakość win z RPA! 

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz